Struikelstenen / Stolpersteine

Hoe wrang moet het zijn als het laatste wat je, je, van je grootouders kan herinneren is dat jouw grootvader  vrolijk “Ouwe Taaie” zingend afscheid nam met het idee te gaan werken ergens in Nazi Duitsland. Niet wetende dat in werkelijkheid die reis in vernietigingskamp Auswitsch Birkenau haar eind bestemming zou vinden. Deze informatie kwam ik eerder tegen in een boek met de titel “1000 maal gekust” en geschreven door mijn buurjongen van destijds Aldo Zimet. Dit boek handelt over de angstige  belevenissen welke hij, Aldo, als kind tijdens de bezetting heeft meegemaakt.
Maar  laat ook zien hoe ingrijpend een dergelijke beschadiging door heeft gewerkt tijdens zijn latere  levensjaren.  Een trauma dat eigenlijk geld voor alle kinderen welke opgroeien in een omgeving vol van geweld. Na het lezen van dit boek, waarvan de opbrengst ten goede komt van War Child, en de vele andere boeken die oorlog, onderduik, vervolging, deportatie en vernietiging als onderwerp hebben besef ik mij telkens opnieuw hoe kostbaar en hoe kwetsbaar Vrede is.
 In mei van dit jaar viert Aldo zijn 75e verjaardag en om dit feest, als feest op het leven te vieren, werd ter nagedachtenis aan zijn grootouders, Chaim en Anna Zimet, en zijn vriendje Leo Maandag, zijn zusje en zijn ouders 6 struikelstenen geïnstalleerd voor het toenmalige woonadres in de Borssenburgstraat.

Zo’n twee jaar eerder mocht ik bij een zelfde struikelsteenlegging aanwezig zijn en wel bij de stenen ter nagedachtenis van de grootvader, oma en de tante, van mijn vriendje Jeroen Krabbé in de Jekerstraat. Over de deportatie van de grootvader van Jeroen, Abraham Reiss,  heeft Jeroen een serie schilderijen gemaakt. En een link over het ontstaan en de achtergrond, welke in boekvorm zijn uitgegeven, van de werken voeg ik bij.

Opdat we nooit vergeten.

Chaim Hirsch Zimet                     
1884 - 1943
Anna Zimet – Dingenthal             
1884 - 1943

Benjamin Maandag                      
1901 - 1945
Chaje Maandag – Goldstein       
1903 - 1943
Bella Rebecca Maandag              
1933 - 1943
Leo Joseph Maandag                    
1937 - 1943

Abraham Reiss                             
1873 – 1943
Kaatje Reiss – Bon                       
1877 - 1942
Elise Reiss                                    
1915 - 1945



info over de serie schilderijen De ondergang van Abraham Reiss  van Jeroen Krabbé