Hartritme

Hartritme
Er wordt een groot vierdaagse bijeenkomst in het Haagse Congres Centrum gehouden waar zo’n 2000 hart en vaat chirurgen aanwezig zijn om onder leiding van een aantal profesoren de laatste ontwikkelingen op hun vakgebied te bespreken en in de praktijk te tonen. Daarvoor wordt er tijdens het congres live via satellietverbindingen, om beurten, naar een tiental academische ziekenhuizen elders in Europa geschakeld, en in de congreszaal op een grootscherm weergegeven. Ook bestaat de mogelijkheid om via de voorzitter in Den Haag direct contact te maken met de demonstrerende chirurg die op dat moment in een van de operatiekamers elders in Europa aan het werk is en via de satelliet doorgeschakeld in den Haag zicht- en hoorbaar is.  Kortom een behoorlijk ingewikkelde klus en men heeft mij gevraagd om de meercamera regie vanuit de universiteitkliniek Hamburg en later vanuit het Royal Brompton ziekenhuis in Londen op me te nemen. In Hamburg wordt ik tijdens de opbouw geconfronteerd met audiovisuele apparatuur die niet bepaald up to date is maar nadat mijn Nederlandse technici de opname en weergave apparatuur van het Hospitaal gesloopt en door hen geüpdatet is kan ik, zij het  gehurkt in een diepe kast, het nodige schakelwerk doen en de twee camera’s in de operatiekamer op afstand bedienen. De fly away (een soort portable satelliet zender) wordt eveneens door mijn technici gemodificeerd en wel zo dat de Duitse operator een satellietwagen heeft die ook daadwerkelijk werkt. Alleen het audiosignaal een zogenaamde retour verbinding wil niet via de satelliet werken en besloten wordt dit middels een zogenaamde telefoonvork via een telefoonlijn van het ziekenhuis te doen met de uitdrukkelijke voorwaarde dat deze lijn beslist vrij moet blijven en uitsluitend  door onze crew gebruikt mag worden. De voorbereidingen door het operatieteam zijn klaar en de chirurg kan ieder ogenblik, op verzoek vanuit Den Haag, met zijn werk gaan beginnen. De patiënt kreeg via de liesslagader een langsoort  katheder ingebracht, met daarin een geleidedraad, en werd er via deze katheder een soort ballonnetje ingebracht. Het ballonnetje werd daarna opgeblazen zodat een verkalkte ader weer vrij gemaakt werd voor betere doorvoer van het bloed. Vooraf en na de behandeling werd er via röntgen analyse gekeken of alles correct was verlopen. Wij hadden het röntgenapparaat zo gemodificeerd dat we zelfs de röntgen beelden via de satelliet live konden doorgeven. De demonstrerende chirurg gaf onderhand een toelichting van wat hij deed en beantwoorde vragen van collega’s in de zaal in Den Haag.
De verbinding verliep vlekkeloos alleen kwam zo af en toe de receptioniste van het Hospitaal, waarschijnlijk door een foute schakeling in de telefooncentrale, door het commentaar van de chirurg heen. Maar zo’n detail moet kunnen. Na drie demonstraties richting Den Haag braken we af en verkaste in per vliegtuig naar London.
De volgende ochtend vroeg was ik aanwezig op de locatie het Royal Brompton waar zojuist ook een meercamera regiewagen was gearriveerd. Beslist een luxe na al dat houtje-touwtjeswerk in Hamburg. Ook hier stonden een viertal dotter en bypass  demonstraties op het programma en wat wel geestig was dat de chirurg hier in Londen een Duitser bleek te zijn compleet met een dik Duits Engels accent. De verbinding werd gemaakt, Den Haag gaf de aftrap en onze Duitse chirurg mocht met de eerste patiënt beginnen. De katheder met geleidedraad werd ingebracht waarbij duidelijk was te zien dat deze katheder veel dikker was. De chirurg vertelde dan ook dat hij met deze katheder iets geheel nieuws zou demonstreren en liet een piepklein soort van happertje zien die hij later via de geleidedraad naar binnen zou gaan schuiven om daar iets te…………………?

De chirurg viel stil, doodstil, hij trok, hij duwde, hij duwde en trok en trok maar kreeg de katheder niet meer voor of achteruit, het ding zat zo vast als een huis. De chirurg wenkte naar de cameraman en de cameraman zoomde in tot een close up van de chirurg. Nou ziet een chirurg in zijn operatie out fit er een beetje spooky uit, want alleen zijn de ogen zichtbaar. De chirurg richtte zich, met zijn fraaie accent, tot de congreszaal met de volgende tekst:
 Voorzitter?
-Ja?
Ik was gister zelf nog in Den Haag op het congres. Zitten er vandaag wederom 2000 collega’s van mij in de zaal?
-Dat klopt en zij volgen uw demonstratie.
Voorzitter?
-Ja?

Kunt u voor mij nagaan of er onder die collega’s iemand is die weet hoe ik in godsnaam die katheder weer los krijg? Er barste een lachsalvo in Den Haag los. Waarop ik in de regiewagen tegen mijn crew nogal droog opmerkte dat’s voor het eerst dat ik met Duitse humorist mag werken.