CIRCUS ROJATPEROCHACircus Rojatperocha v.l.n.r. Henk Scheerboom, Lieuwe Kuyper, Jeroen Krabbé, André Nunnikhoven, Peter Koghee, Ron Zimet, Atje Morren, Rob Scheerboom, Hans Heil, Hans Oerlemans.

Herfstvakantie 1956
“Circus Rojaperocha in de Pishoek”
Circus Rojaperocha (de naam van het circus was door m’n broer Paul op basis van de voornamen van de artiesten bedacht) zou, volgens de affiches bij melkhandel Broerse, melkhandel de Dood, melkhandel Kuijper, melkhandel van Diemen, kolenhandel Bockel en rijwielhandel Koghee, voor de 1e maal de dodensprong presenteren. Plaats van de voorstelling de (linker) Pishoek van de Christelijke ULO op het Borssenburgplein.  Ronnie Zimet (de Ro van Rojaperocha) zou als menselijke kanonskogel de sprong wagen. Al vroeg werd de Pishoek met lakens en kleden bespannen en zo
omgetoverd tot een echte circustent. En…. niet te vergeten ingericht met de kisten van groenteman Dop - Borssenburgstraat 19. 

Na een korte ietwat lawaaierige optocht, van de Circusartiesten door de buurt, kon de voorstelling (toegang 1 cent / opbrengst voor de witte bedjes) beginnen.  Het programma bestond uit optredens van o.a.: Hans Oerlemans met zijn Brutale Robot Hans Heil, Rob Lemaire & Atje Morren parterre acrobatiek , Henkie & Robbie Scheerboom als 2 Vrolijke Fransen, Lieuwe Kuyper de menselijke Beer, Jeroen Krabbé clown en Peter Koghee clown/circus directeur. André Nunnikhoven als Tijger en toneelknecht.

De dodensprong, gepresenteerd door Ronnie Zimet, stond als laatste nummer op het programma en dat onderdeel was nu aangebroken. Onderhand dat Ronnie zich als een soort van Tarzan in zwembroek voor zijn sprong gereedmaakte werd er in de piste een toren van wel 3 meter hoog van Dop kisten opgebouwd. Het nummer was zo opgebouwd dat Ronnie van de toren zou springen en opgevangen worden in een groot Perzisch kleed op elk van de 4 hoeken strak opgehouden door Hans, Robbie, Atje en André.

Voor de sprong zouden de artiesten samen met het publiek tot 3 tellen waarna Ronnie Zimet zijn sprong des doods zou maken.
Om het geheel extra spannend te maken werd er 2 x tot twee geteld en net voor de derde tel gestopt. Toen….één….twee….Drie! En…. Ronnie kwam, in een snoekduik gelijk Ada Kok, los van de toren, hing (zo leek het) kort in de lucht en op dat moment klonk de stem van André’s moeder om de hoek vanuit de Borssenburgstraat ANDREEEEEEEEEEE BOOOVEN KOOOMEN EEEEEETEEEEEEEN! André liet in een reflex de punt van het kleed los en Ronnie lande zonder vorm van proces op de betegelde straat en bleef daar met bloedende hoofdwond voor Dood liggen. In mijn functie van directeur van het circus gaf ik de opdracht Ronnie in de Pers te rollen en door alle artiesten in optocht af te voeren naar Ronnie z’n huis.
Het gebeuren met de Dodensprong sprak zich snel door en de tent van Circus Rojatperocha zat verder alle herfstvakantiedagen boordevol. De totale opbrengst fl. 11,54 werd daarna bij de Parool Dagboekenier (persoonlijk, dan kwam je in de krant) overhandigd. En Ronnie Zimet? Ronnie mocht tien weken, verwend door z’n moeder, lekker in het donker liggen.

PS
M’n Moeder heeft nog jaren daarna naar haar kostbare handgeknoopte, in m’n Vaders fietsenstalling motvrij opgeborgen, Pers gezocht.
Ach voor de Showbizz moet een mens iets over hebben….toch?